tisdag 7 april 2020

"Vår beredskap är god"...


Den här kinesiska fladdermuspesten (eller hur den nu uppkom) som lamslår världen nu sätter fingret på några intressanta punkter här i Sverige.
Bland annat så ser vi nu - än en gång - att vår beredskap för större kriser är i princip noll.

De stora skogsbränderna under 2010-talet pekade på exakt samma sak gällande bristen på resurser och beredskap. Då fick vi hjälp från utlandet, vilket inte riktigt är möjligt med den nuvarande krisen.
Då gick civilsamhället i form av privatpersoner och privata företag in och hjälpte med förnödneheter, logi och mycket annat som inte längre fanns att uppbringa tillräckligt snabbt.

Under det "kalla kriget" hade vi i Sverige ett väl fungerande civilförsvar och stora beredskapslager med sjukvårdsutrustning, livsmedel, bränsle och så vidare.
Det fanns till och med en komplett produktionslina för snus undanstoppat i ett bergrum, för soldaternas moral.
Just snus är kanske inte det allra viktigaste livsmedlet, men det är ett bra exempel på vilket tänk som fanns.

När östblocket kollapsade för 30 år sedan så valde Sverige att decimera sitt militära försvar (nu för tiden finns den närmaste flygflottiljen 40 mil från huvudstaden) och att helt skrota civilförsvaret.
Det hette att "hotbilden hade förändrats" så att allt det där inte längre behövdes.

Och ja, risken för att det helt plötsligt ska välla in en massa ryssar över gränsen har väl minskat sedan 80-talet men världen är definitivt inte det stora saftkalas som våra politiker har försökt tuta i befolkningen sedan dess.
Om man sedan blandar in naturkatastrofer och pandemier i ekvationen så kommer man ganska enkelt till slutsatsen att det var en dum idé att avveckla alla beredskapslager.

Det är dock jävligt märkligt att vi måste stå inför ett fullbordat faktum innan det börjar skruvas lite oroligt i politikerleden.

"Vi har varit naiva" heter det om många olika ämnen där man inte har tänkt längre än näsan räcker och tidigare avvisat alla frågor och all oro från allmänhet och andra politiska tyckare som "konspirationsteorier", "ryska troll" och fan och hans mormor.
Det är väl kanske dags att sluta upp med det nu och inse att när den här krisen är över så bör man kanske rusta sig för nästa.
För det kommer att komma flera kriser framöver, det garanterar jag.





Bilden ovan är kanske inte helt rättvisande då även "blåa" regeringar sedan 90-talet har skuld i nedmontering av samhället och den generella blåögdheten, men jag tycker att den ändå illustrerar det uppenbara tänket ganska bra.

I Sverige har det alltid slösats enorma summor i statlig och kommunal förvaltning, men att prioritera genuscertifiering av organisationer framför att säkerställa tillgången på mat och sjukvårdsutrustning åtminstone gränsar till landsförräderi...

Inga kommentarer: