onsdag 13 juli 2011

Ack dessa otäcka blonda svenskor...

Dags för lite mer gnäll då...

Jag gjorde återigen misstaget att slösurfa hos Expressen och fann en något märklig artikel på debattsidan.
Den är skriven av en herre som tydligen är lektor i idrottsvetenskap.

I kväll spelar Sveriges damlag i fotboll VM-semifinal mot Japan och artikelförfattaren ondgör sig över att det inte finns någon förgrundsfigur med utländsk bakgrund i damlandslaget som Zlatan har blivit på herrsidan.
Han skriver bland annat: "Det verkar mest vara blonda och blåögda tjejer på plan." och "Vilka når eliten inom damfotbollen? Varför ­ lyckas inte damlandslaget utveckla talanger med utländsk bakgrund lika framgångsrikt som herrarna?"

Jag är inte direkt insatt i damfotboll men en tänkbar förklaring är att det i många kulturer anses tämligen opassande för en kvinna att springa runt i shorts och t-shirt.

Ett landslag ska bestå av landets bästa tillgängliga spelare och om det nu råkar vara som så att det just nu är "mest blonda och blåögda tjejer" i toppen så är det ju ganska rimligt att man tar ut dem till landslagsspel.
Artikelförfattaren säger det inte högt men det framgår ganska tydligt mellan raderna att han anser att det är "diskriminerande" att det inte finns några svenskor med utländsk bakgrund på planen.

Men vad ska vi göra då, ska vi kvotera in folk så att det blir ett 50/50-förhållande, även om det innebär ett (i dagsläget) sämre lag?
Idrottsliga framgångar i lagsporter kommer av "rätt person på rätt plats", oavsett var de råkar vara födda.


Man kan jämföra detta med vissa kommuners funderingar på att sänka fysikkraven till brandsoldatsutbildningen (eller vad det nu heter) för att få fler kvinnor.
Dessa krav finns av väldigt goda skäl och om det nu är så att fler män än kvinnor klarar dessa tester så är det väl inget att diskutera?
Det handlar om att kunna orka med ett arbete där insatsen ofta är skillnaden mellan liv och död - det har inte ett skit med någon form av diskriminering att göra.
Om man skulle sänka kraven så har man inte gjort jämställdheten en tjänst utan man kan i värsta fall ha placerat folk i livsfarliga situationer.


Samma sak när det var tal om att sänka språkkraven för att få fler med invandrarbakgrund till polishögskolan. Detta är korkat bland annat eftersom att polisarbetet innebär en hel del rapportskrivande och dylikt och det finns fall där uppenbart skyldiga personer har gått fria p.g.a. felskrivningar.


Inget av dessa tre fall har någonting med någon diskriminering att göra. Det handlar bara om att ha rätt person på rätt plats och då får man ibland acceptera att det inte alltid blir 50/50 svenskar/invandrare, män/kvinnor eller vad det nu gäller.


Jag undrar förresten om Expressen skulle publicera en artikel där någon klagar på den amerikanska basketen och att "det är mest brunögt och krulligt hår på planen"?


Heja Sverige förresten.

Inga kommentarer: