torsdag 24 september 2009

Action i ankdammen

Veckans största nyhet (eftersom Anna Anka tydligen har hållt näbben stängd ett par dagar) är en spektakulär stöt i ren Die Hard-stil mot en pengadepå i Stockholm.
Det konstiga i sammanhanget (förutom att man har ett glastak ovanpå hundratals miljoner i sedlar) är att svenska myndigheter verkar vara tagna på sängen över detta. Justitieministern börjar mumla om att sådana depåer bör kunna klassas som "skyddsobjekt" och få förstärkt bevakning. Detta är en status som många anläggningar för el, tele och vattenförsörjning redan har så man kan ju fråga sig varför ingen kläckt den idén tidigare.

Sen kan man ju fråga sig varför polisens helikoptrar står obevakade nattetid och varför man så enkelt kan desarmera dem med en falsk bomb.

En polispatrull dök upp på platsen under pågående rån och begärde att få skjuta mot helikoptern när den lyfte men nekades av sitt befäl. Detta är helt absurt speciellt med tanke på att det 1½ dygn senare inträffade en allvarlig trafikolycka i Stockholms city när en polisbil jagade en annan bil. Den jagade bilen kolliderade med en annan bil och tre personer skadades allvarligt.
Vem vet, polisen hade kanske goda skäl till den jakten men är det inte lite märkligt ändå att man inte vill skjuta mot en helikopter där de enda man riskerar att skada är tre personer som just snott 50 miljoner. Att däremot inleda en vild biljakt mitt i Stockholms city en eftermiddag där man riskerar liv och lem på åtskilliga oskyldiga medborgare verkar vara helt i sin ordning.


Myndigheter och media kliar sig i huvudet och undrar hur det här kunde hända i Sverige. Jag kan upplysa om att det är större risk att sådana här saker händer här än i de flesta andra västeuropeiska länder.
Detta eftersom vi verkar släppa in vem fan som helst i landet, vi har löjligt låga straff för våldsbrott och vår ordningsmakt är mer handlingsförlamad och förvirrad än ett hem för Alzheimerpatienter utan armar och ben.

Grova brottslingar från främst det forna östblocket ser - med all rätt - Sverige som ett paradis där de kan göra i stort sett vad de vill utan att straffas. Förutsatt att de inte pissar offentligt eller cyklar utan lyse, de två områden där Kling & Klang har sin spetskompetens.

Det finns undantag från detta, exempelvis de två poliser som ville försöka få hejd på rånarna, men inte fick. All heder till dem och ett stort "fuck off och ge mig tillbaka mina skattepengar" till deras befäl.


Svenska medier förfasas som sagt över att något sånt här kan hända i den lilla ankdammen Sverige. De verkar tro att vi lever i en liten glasbubbla isolerade från resten av omvärlden och aldrig påverkas av den.

Ett bra exempel på detta är att så fort det händer något hemskt i utlandet (en finsk snorvalp skjuter på sin skola eller ett österrikiskt äckel förvarar en extrafamilj i källaren) så frågar Aftonbladet en "expert" om samma sak kan hända i Sverige.

Det givna svaret på den frågan är ju definitivt "Ja", vilket vem som helst med förståndet i behåll kan räkna ut.

Tillgången på vapen och psykopater i Finland och Sverige är ungefär densamma så det faktum att någon förvandlar en skola till ett slakteri där och inte här är enbart en slump.
Det hade för övrigt lika gärna kunnat hända i Norge även om vapnet då möjligen hade varit en sån där påk som man klubbar säl med.

Vad gäller källarbarnen så finns det som sagt gott om psykfall även här och det är en slump att det skedde i Österrike. Eller så är det helt enkelt som så att tjejen där hade tur och blev befriad efter "bara" 24 år medan svenskan, finskan och danskan fortfarande käkar spindlar någonstans djupt ner...


Nåväl, dagens tips till G4S och andra företag som handskas med pengar är att anställa Bruce Willis som nattvakt. Han hade enkelt (det har jag sett på teve) oskadliggjort rånarna och befriat den svenska ordningsmakten från en massa övertid.
Vem vet, han hade kanske passat på att lösa Palmemordet medan han ändå var på språng...?

Inga kommentarer: