onsdag 7 december 2011

Holy cop?

I flera tidningar han man i dagarna kunnat läsa om att den första muslimska kvinnan som bär slöja (även om hon tycks bära en huvudduk som inte döljer mer än håret) har börjat studera vid Polishögskolan, så om några år kan vi ha en Donna (ja, hon heter så) i slöja och uniform som patrullerar gatorna.


Med risk för att betraktas om trångsynt, fördomsfull, högerextremist osv. osv. så måste jag ge min syn på det här.

Att kombinera en uniform med diverse religiösa symboler - vare sig det är slöjor, turbaner eller kors - är helt förkastligt och tar bort "uni" i ordet uniform.
Dessutom så symboliserar slöjan för många människor (exempelvis sådana som flytt från förföljelser i muslimska länder) ett förtryck och bör definitivt inte associeras med officiella representanter för det svenska samhället som poliser, domare o. dyl.

En polis representerar lagen och samhället, inte en specifik religion och ska då heller inte bära några sådana symboler. Det har säkert funnits religiösa poliser i alla tider, men i statens tjänst ska du vara neutral, såväl politiskt som religiöst.

Sen så anser jag personligen att en slöja symboliserar förtryck, kvinnodiskriminering och rent generellt värderingar som hör hemma på medeltiden.


Fast det riktigt allvarliga i saken (det där med slöjan/huvudduken är bara medialt trams för att flytta fokus från det verkliga problemet och kunna kalla folk för "rasister") är att vi har en troende muslim som ska upprätthålla svensk lag.

Guds lag - sharia - står enligt de "rättrogna" över alla mänskliga lagar så frågan är vad hon gör när det uppstår en intressekonflikt mellan dessa?

Om det uppstår en situation där den religiösa lagen (från valfri religion) går före vad som står i lagboken så har vi ett problem som vida överstiger faktumet att hon skyltar med en religiös symbol...

Vad sker exempelvis om hon kommer hem till en man från Irak som har hotat sin dotter för att hon vägrar att ha på sig en slöja?

Man kan spekulera i evigheter, men det är en skrämmande utveckling när religionen återigen ska blandas in i samhället.
Vi har ju gjort ett hyfsat bra jobb sedan medeltiden med att ta bort makt från profeter, heliga böcker och annat sådant trams.



Oh förresten, får man som Pastafarian söka till PH och då få ett durkslag till uniformen?

Inga kommentarer: