torsdag 4 april 2013

Den fascistiska skidan och herr Jante

I dag har jag nästan känt mig lite produktiv. Jag har sedan klockan fem i morse hunnit med att jobba, handla, dammsuga och dricka kaffe på balkongen.
För en man som under vinterhalvåret spenderat större delen av sin fritid i tv-soffan med en kopp te så är det faktiskt inte så pjåkigt.
Måste vara vårsolen som piggar upp på något sätt.

Jag skulle behöva tvätta min bil också då den nu liknar en stor grå sten - på registreringsbeviset står det att den är grön - men det väntar jag nog med till i kväll. Förutsatt att det inte är en milslång kö på macken....


I väntan på att börja med maten så slöläser jag lite nyheter på nätet. Jag klickade mig in på Expressens kultursidor och suckar djupt.

För en månad sedan varnade sagda kultursida för att en norsk bok om vedklyvning gav uttryck för "djupa konservativa värderingar" och var ett hot mot jämställdhet och integration.
Hur i helvete man kan läsa in sådant i en bok om att hugga ved begriper varken jag eller norrmännen.

I dag fick jag lära mig i en artikel (en recension av en bok om fascism) att norrmännens intresse för skidåkning hänger samman med en dold fascism och "ultranationalism" i det norska samhället.

Damen som recenserar förtydligar med "för norrmännen är skidorna patriotiska symboler". Givetvis hamnar även lusekoftan i skottgluggen eftersom de är "en del i en politisk agenda".

Tydligen så hittar man fascister under varenda liten sten i Norden, vilket känns helt fantastiskt. Hur kan jag ha missat det?


Jag klurade lite på om det där enbart gäller skidåkning, sport rent allmänt eller de sporter/hobbies som man traditionellt förknippar med snörika länder.
Gissningsvis så är det det sista alternativet som gäller.

I Sverige och Finland så borde väl då ishockeyn vara det ultimata uttrycket för fascismen?


Finländare tycks vara ett ganska förnuftigt folkslag med något mindre galna journalister och politiker så där viftar man nog bara bort sånt där och skrattar åt saken.
Men i Sverige kan ju den politiskt korrekta galenskapen gå hur långt som helst så här kan vi spekulera lite om framtiden.

Om vi tar hockeyn som exempel så är det klart att det är extremt kränkande och fascistiskt att åka runt och banka med en klubba på någonting svart. Dessutom så är spelarna mestadels av nordeuropeiskt ursprung och under landskamper så har de på sig dräkter i den där förhatliga och diskriminerande färgkombinationen blått och gult. Under vissa tillställningar förekommer även viftande med svenska flaggor och om de - gud förbjude - vinner så sjungs även en kränkande folkvisa.

För att komma till rätta med problemen så måste vi givetvis tona ner allt som kan tolkas som nationalistiskt. Matcherna får spelas utan publik och spelarna (där minst hälften måste vara från Somalia) får kläs i den klassiska socialistiska färgen betong-grått.

Eftersom Sverige eller en svensk (förutom Zlatan) inte får vara bra så får de aldrig vinna någonting av betydelse. De får dock inte förlora allting heller då det är ett uttryck för den strukturella rasismen. Eventuellt så får bara hälften av spelarna göra mål.

Så, nu är alla nöjda och glada. Eller?


Jag får ibland höra att jag har en cynisk och nattsvart syn på tillvaron, men när det gäller idrottande svenskar så hävdar jag att jag har rätt. I media så tillåts en svensk sällan att göra någonting bra. Det finns några få undantag både bland journalister och människorna de skriver om, men i stora drag så är det så här:

I Sverige gäller Jantelagen så individuella prestationer tonas ner. En enskild idrottsutövare vinner ingenting på grund av fysik, målmedvetenhet, inställning eller träning. Han eller hon har bara haft "tur".


Ett klassiskt exempel är när skidåkaren Ingemar Stenmark hade vunnit ett av alla sina åk i karriären och en reporter pulsar fram och säger: "Vilken tur du har haft som har vunnit världscupen" (eller något liknande).
Ingemar svarade: "Ja, och det märkliga är att ju mer jag tränar desto mer tur har jag".
Ridå...


Varför blir inläggen alltid fyra gånger längre än vad jag tänkte från början?
Nåväl, nu är det dags för mat, sen kanske det sänds hockey på tv? :)

1 kommentar:

Rese-Guide sa...

har du hört om att Viking Lines reklam har anmälts som diskriminerande? En vanlig reklamtjej som slöt sina läppar kring en kladdkaka .Helt otroligt att folk orkar hela tiden..