tisdag 5 maj 2009

Unit 731

Human betyder mänsklig men människan är i många fall långt från human.
Jag snubblade tidigare över några intressanta länkar i ämnet mänsklig grymhet.

I skolan får man lära sig om nazisternas grymhet och dr Mengeles experiment på lägerfångar. Det finns knappast någon vettig människa som kan ifrågasätta faktumet att Adolf & co tillhör historiens största svin, men de var inte ensamma.

Unit 731 var en enhet i den japanska armén 1937-1945 som forskade i biologisk krigföring och vad som händer med människokroppen under extrema situationer.
I likhet med sina tyska "kollegor" så infekterade de folk med olika sjukdomar och dissikerade dem utan bedövning. De roade sig även med att centrifugera folk, kasta spädbarn i kokande vatten och frysa ner människor helt och delvis samt studera hur länge man överlever med kallbrand i benet.
Man studerade även olika vapens effekt på människor, exempelvis eldkastare.

Listan över förbrytelser kan göras lång. Här är ett par länkar i ämnet:

http://people.bu.edu/wwildman/WeirdWildWeb/courses/thth/projects/thth_projects_2003_parkeun.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Unit_731

Efter andra världskrigets slut så fick de flesta forskarna immunitet av segrarmakten USA och emigrerade dit med sina forskningsresultat. "Ovärdeliga kunskaper inom biologisk krigföring" sades det att de besatt. Sådant som man inte kunde göra hemmavid...

Detta hör man aldrig talas om i skolundervisning eller i TV4:s dokumentärserier. Man matas med påkostade satsningar om nazisternas massutrotningsläger men det faktum att detta förekom på fler platser och under fler ideologier talas det oftast ganska tyst om.
De flesta historiker är överens om att Stalins arbetsläger skördade ungefär dubbelt så många liv som Hitlers.

Nu försvarar jag inte brunskjortorna med att säga att "det alltid finns någon som är värre", men det är ganska intressant att jämföra.
Det är nämligen som så att det ALLTID är vinnaren som skriver historien...

Man kan jämföra med vad vi får veta om "Vilda västern" och hur den vite mannen erövrade vildmarken. Fråga de nu levande indianättlingarna om hur de ser på saken...

Inga kommentarer: