onsdag 9 november 2011

Heil Astrid!

Åh, som jag har längtat efter detta!

Eller åtminstone sett det komma ska man kanske säga med tanke på att "kränkningstomtarna" har rotat i både frysdisken och godishyllan och hittat det ena fasansfulla rasistiska budskapet efter det andra.

Nu har den tyska forskaren dr Eske Wollrad vid "Sachsens antidiskriminreringsbyrå" kommit på att Pippi Långstrump är rasistisk då vi numera bor i ett mångkulturellt samhälle.
"De visar nästan bara den vita världen. Det är inte verkligheten i dag." säger han bland annat.

Nej, tyvärr så känner jag inte till någon bra somalisk barnboksförfattare. Min spontana gissning är att den enda litteratur som finns att tillgå för barn i vissa regioner är en illustrerad manual i hur du sätter ihop din Kalashnikov...


Böckerna om Pippi kom till under en period då invandringen till Sverige var ganska minimal - och de som kom hit betedde sig som folk - så det är väl inte så konstigt att de illustrerar samtiden?

Om man hela tiden ska revidera litteratur efter hur de etniska och politiska vindarna blåser så finns det ju andra verk man kan börja med. Är det inte läge att revidera bibeln lite nu efter närmare 2000 år då den ju innehåller diverse sakfel och inkonsekvenser?

Koranen törs man väl inte kommentera utan att bli offentligt avrättad...

När böckerna om fröken Långstrump skrevs så var kvinnans roll att sköta hemmet. Punkt.
Men den unga damen var självständig, stark och målmedveten så hon redde sig själv och tog hand om sina vänner.
Man kan med andra ord säga att hon var en av landets första feminister, även om vi talar om en fiktiv figur.

Många av Astrid Lindgrens karaktärer är starka och självständiga kvinnor. Pippi, Ronja etc. och det tror jag är helt avsiktligt. Den gode Astrid ville arbeta för ett mer jämställt samhälle och hade förmodligen inte en tanke på rasrenhet och sådana dumheter. Jag tror att hon roterar som en turbin i sin grav nu...


Man kan ju fråga sig vad som skulle hända om man skulle spela in de gamla filmerna igen i en tappning som speglar dagens samhälle, eller som åtminstone är befriad från alla de gamla fördomarna.
"Ronja Rövardotter" blir två minuter lång eftersom hon omgående rasar ner i Helvetesgapet efter att ha försökt hoppa över iklädd burka och lilla Emil (som givetvis är långt ifrån blond) får dingla på galgbacken i Lönneberga eftersom han har lekt med en gris.

Jag vet att jag överdriver men i dessa tider då man snart förbjuder undervisning i svensk historia i skolan så blir man så jävla trött på allt dravel om diskriminering, rasism och allt annat som vissa drar till med när de inte vill acceptera att folk har olika syn på saker och att tiderna förändras utan att vi behöver skriva om alla böcker var 40:e år.
Idag skulle man inte skriva "negerkung" i en barnbok, men nu står det så.

Lev med det och fokusera på verkliga problem i stället. Det där med hedersmord exempelvis kan ju kanske vara något att engagera sig mot...

Inga kommentarer: