torsdag 21 juni 2012

I backspegeln...

... eller vad man nu ska kalla det. Kom inte på någonting bättre.

Jag är svag för äldre bilder från min hemstad och snubblade över några gamla vykort tidigare som jag tänkte visa för den som händelsevis råkar vara intresserad.

Först har vi ett flygfoto, antagligen från 50-talet. Till vänster i bild ser vi ett skogsparti mellan två bostadsområden. Där går motorvägen E18 idag. Till vänster om den i bild har vi Bomansgatan och till höger Emausgatan.
Utanför bilden, nedanför "Västerås" finns idag Skallbergsmotet och i bakgrunden ser man att Rocklundaområdet är en åker.




Nästa bild heter "Motiv från Skallberget" - hur man nu kan komma på den idén - och huset närmast i bild är samma som man ser vid ordet "Flygfoto" i den förra bilden.







Nu har vi hamnat på någonstans mellan 1956 och 1967 och vi ser Folkets hus där idag bland annat den nya Filmstaden finns.




Sigmatorget antagligen sent 60-tal.




Smedjegatan. Gissar att bilden är från skarven mellan 50- och 60-talet, men är inte direkt säker.





"Glashuset", Melker-kontoret sent 60-tal. Byggnaden kallades av vissa för "ASEA:s kyrkogård", syftandes på att tretusen tjänstemän vilade där...







Den här bilden minns jag inte var jag hittat, men den visar varuhuset EPA. Byggnaden heter tydligen Centra nu, men jag minns det från min uppväxt som "Åhlenshuset".
Notera stopp-skylten. Den nya åttakantiga infördes i samband med högertrafikomläggningen 1967 så den här bilden borde vara tagen några år innan dess.

Notera även affären "Penn-Specialisten". På den tiden hade ingen hört talas om mail eller sms så man skrev brev...




Apropå ämnet så hittade jag en film i fem delar från 1990 på Youtube som handlar om bygget av "Skrapan". Sådana händelser och miljöer som jag minns... :)



Det där är första delen, resten kan man lätt klicka sig fram till...


Glad midsommar förresten. :)

Inga kommentarer: