fredag 17 april 2009

TPB etc.

Idag föll domarna i Pirate Bay - rättegången, de fyra åtalade dömdes till ett års fängelse var och de ska även betala skadestånd till filmindustrin på sammanlagt 30 miljoner kronor.

Det är ganska intressant att man kan dömas för att ha tillhandahållit en tjänst. Med samma logik kan staten stämma Volvo & SAAB för att folk bryter hastighetsbegränsningen med deras bilar. Eller varför inte IKEA, för att man kan hugga ner folk med deras köksknivar...

Det sjukaste i hela historien är filmbolagens uppfattning att alla som har laddat hem film illegalt skulle ha köpt exakt samma filmer om inte TPB och liknande tjänster fanns. Med ett pris på 200 kronor för en ny film är detta helt absurt, om man inte tjänar lika mycket som en filmbolagsboss dvs...
Man kan inte stämma någon för "förlorade intäkter" när det gäller intäkter man aldrig skulle fått ändå.

Ett tips: sänk priserna för fan. Ett tips till, speciellt riktat till Disney: låt bli att krysta ur er två skitfilmer med talande och dansande djur varje år som ruinerar föräldrarna.

Skadeståndet på 30 miljoner för detta offerlösa brott kan jämföras med skadestånden som döms ut vid våldtäkt och grova misshandelsfall. De brukar ligga på 70-80.000 kronor vilket givetvis är patetiskt lågt i jämförelse.

Något som är mer lukrativt är att bli "diskriminerad". Typexemplet är en person från en främmande kultur som genom att hänvisa till sin etnicitet eller religion kan bryta mot samhällets normer och lagar samt bli belönad om någon protesterar. En kvinna i Öregrund fick inte ha slöja på sig under en kockutbildning, detta av hygieniska skäl. Buhuuuu... så elaka alla svenskar är. Hon löpte iväg till Diskrimineringsombudsmannen och kunde kvittera ut 100.000 i skadestånd.

I ett annat uppmärksammat rättsfall i veckan lades åtalet mot en "man" vid namn Torbjörn Puke som våldtagit en 14-årig tjej ner när hon begick självmord samma dag som hon skulle vittna i rätten. Flickans vittnesmål som finns på video räckte tydligen inte och åklagaren lade ner åtalet.

Det svenska rättsystemet visar återigen vilka värden som är värda att försvara.

2 kommentarer:

Tommy den förskräcklige sa...

Amen

POMO sa...

Tipsa Mikael Moore. Skulle bli en fin dokumänter. Eller?