tisdag 1 december 2009

Industrimuppar III

De allra flesta har nog utnyttjat arbetsplatsens resurser och material för eget bruk. Detta brukar kallas "löneförmåner" för vanliga anställda som inte har något förmånligt inskrivet i sitt anställningsavtal.
Man svetsar ihop sin grill på arbetstid och plockar hem lite skrivarpapper och något enstaka verktyg.
Men det finns vissa människor som tar snålheten till helt nya nivåer.

För några år sedan började jag på en ny arbetsplats, bland det första jag noterade var att flaskorna med diskmedel i lunchrummet var fastkedjade i diskbänken. Det fanns nämligen en herre där som plockade hem dem direkt det köptes nya. Alla visste vem han var men ingen kunde bevisa något. De hade tidigare haft fruktskålar i samma lunchrum men slutade med detta då de tömdes bara någon timma efter leverans. Allt utom äpplen försvann, de var han nämligen allergisk mot.
Vi var ett gäng som jobbade ett extrapass en lördag i februari, vi satt och fikade när den här mannen kommer in civilklädd. Han har med sig två stora termosar som han fyller med varm choklad från automaterna. På frågan vad han gjorde visade det sig att han skulle ut och åka skidor med familjen och behövde lite proviant...
Han hade det för övrigt ganska bra ställt ekonomiskt, han var bara snål.
Det försvann även lampor från toaletterna. Lågenergilampor var dyra på den tiden och de ersattes efter några stölder av gamla glödlampor igen. Som sagt - alla visste vem det var men inget gick att bevisa.

En annan herre arbetade i packningen på samma företag. De packade saker i stora trälådor och den här mannen fick idén att plocka hem delar av dessa lådor och använda till sitt altanbygge på sommarstugan.
Problemet var bara att dessa plankor var oimpregnerade och inte lämpliga för utomhusbruk. Efter några år var altanen både sned och smått rutten.

På det här företaget användes diverse starka lösningsmedel, vissa av dem användes för avfettning. En dam tyckte att det kunde vara användbart när bilen skulle tvättas efter en slaskig vinter så hon tog hem en dunk av ett av medlen (det starkaste). Hon var ingen vän av att läsa instruktioner eller varningstexter så hon stänkte på en liter på bilen innan det var dags att börja skrubba. Det här medlet var dock alldeles för starkt för lacken så efter ett tag så var hennes vackert klarröda bil lika flammig som en engelsman på solsemester.

På en annan firma jag har varit på så försvann det matlådor ur kylskåpen. En till två gånger i veckan så stal någon en låda, jag blev själv utsatt för det en gång och kan upplysa om att man inte blir glad.
Det här pågick i flera månader och ibland så förvann bara delar av maten. En kollega blev smått upprörd när han öppnade sin lunchlåda och såg att den enbart innehöll potatismos. Av köttbullarna återstod endast gropar i moset.
Han blev givetvis vansinnig och bestämde sig för att statuera ett exempel. Han tillagade köttbullar (en av mattjuvens favoriter) som han spetsade med tabasco och Red Savina, en av världens starkaste chilifrukter. Denna delikatess placerades i en matlåda med genomskinligt lock och ställdes in i kylen.
Två dagar senare försvann den och av någon märklig anledning upphörde matstölderna efter det.
Man får anta att någon förstod vinken...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Slutar du skriva så hemsöker jag dig...dina kåserier muntrar up.

Farbror Leif sa...

Tackar för det. :)
Kan tillägga att alla "Industrimuppshistorier" är 100% sanna. Det finns gott om dårar...