torsdag 10 december 2009

"Porrfritt på kommunen"

I dagens lokaltidning läste jag att kommunfullmäktige har beslutat om att installera ett barnporrfilter på politikernas och tjänstemännens datorer.
Programmet ska larma (till vem ännu okänt) om någon försöker öppna en sida med barnpornografiska bilder.

Tanken med detta är väl god men problemet är att det inte finns några program som klarar av detta till 100%. De matchar besök mot en lista på förbjudna sidor och eftersom internet hela tiden förändras så blir dessa snabbt inaktuella.
Det finns en överhängande risk för falsklarm samt blockering av fullständigt legitima sidor pga. att någon har lagt upp något skumt på samma domän.
Jag hörde talas om ett program som sades kunna identifiera nakenbilder och blockera dessa, det skulle bygga på mängden hudfärgat i bilden. Någon testade detta och märkte att programmet släppte igenom en bild av en naken mörkhyad kvinna men stoppade en bild av en gris. Ruggigt effektivt...

Tanken är som sagt god, men censur vad det än gäller är av ondo. Steget till att blockera allt innehåll som inte anses rumsrent är inte speciellt långt. Spel- och nöjessidor torde kunna hamna där samt en del vanliga bloggar. En politisk blogg kan ju betraktas som olämplig om den studeras av någon med motsatt åsikt...

Det är helt klart att man inte ska surfa på barnporrsidor över huvud taget, men med diverse grovhuggna spärrar angriper man inte källan till problemet och de som vill kan enkelt kringgå dessa även om de inte gör det från jobbet.

Att stolt skrika ut "Vi är porrfria" luktar PR lång väg.

Sen så kan man ju tycka att om politikerna har tid att ägna sig åt porrsurfning på jobbet så borde de kunna bli uppsagda pga. arbetsbrist.

Man kan ju hoppas att kommunen redan har en antidrogpolicy, annars så måste man vid nästa fullmäktigesammanträde besluta om att införa ett förbud mot haschrökning på tjänsterummen.

Inga kommentarer: