lördag 20 februari 2010

En historielektion

Om jag minns rätt så hade jag en fyra i historia i grundskolan (betygsskalan var 1-5 på den tiden) och har alltid tyckt att det ämnet är ganska intressant.
Genom historien får man en förståelse för varför saker och ting är som de är idag.

Sen att våra politiker av idag totalsågar allt som har med svensk historia att göra (Sahlin: "ni invandrare har en kultur som håller er samman, vi svenskar har bara töntiga saker som midsommar" och Reinfeldt: "det ursvenska är bara barbari") är enbart patetiskt.

Den som idag försöker framhäva något positivt ur den svenska historien blir stämplad som rasist trots att vi faktiskt har en hel del att vara stolta över. Både tekniska- och humanistiska landvinningar.
Jag funderar ofta över vad som har hänt i Sverige de senaste åren, för det är definitivt inte samma land som jag växte upp i.

Man kan förvisso ifrågasätta skolans korvstoppning där det var viktigt att kunna rabbla alla svenska kungar från Magnus Ladulås till Calle Ordblind, men det är väl bättre det än att inte kunna något alls om vår historia.
Men den takt som anslagen till skolorna idag går mot noll så får man anta att ungdomen av år 2050 kommer att betrakta Super Mario och Dogge som 1900-talets största personligheter.


Nåväl, i rent undervisningssyfte kommer här en lustig liten film som snabbt repeterar en hel del av vad man bör känna till om det förgångna.


1 kommentar:

Tommy sa...

Haha, så jävla frän film!

Förresten så var Captcha ordet för detta inlägga: phetta
:P