onsdag 9 juni 2010

En het försommar...

... fast knappast i en positiv bemärkelse.

För andra natten i rad har det varit upplopp i Rinkeby. En skola och en fritidsgård har bränts ner, polisstationen har attackerats med stenar, bilar har bränts upp och det har kastats sten mot brandkåren.
Med mera...

Det här är djupt tragiskt, dels för samhället i stort som tycks vara på väg käpprätt åt helvete och dels för de hederliga människor som bor i dessa områden som ligger sömnlösa om nätterna eftersom det när som helst kan komma en sten eller en brandfackla in genom fönstret.
Att ta sig till jobbet kan även innebära vissa svårigheter när din bil har bränts upp och bussarna inte kör i pga. stenkastning.

Aftonbladet talar om "en händelserik natt" och det kan man ju tycka är en liten lätt underdrift när det rör sig om regelrätta upplopp. Man hävdar även i vanlig ordning att det är samhällets fel då det inte finns något för ungdomarna att göra, samt givetvis på den "strukturella rasismen" i samhället.

Man kan ju fråga sig varför man eldar upp det lilla som faktiskt finns att göra där, fritidsgårdar o dyl.
Är det för att man vet att skattebetalarna alltid tvingas bekosta en återuppbyggnad av det som förstörs?

Det är helt klart samhällets fel att det ser ut som det gör, dock inte riktigt på det sätt som vissa tidningar gör gällande.
Felet ligger i att man tillåter folk att förstöra utan kännbara straff.
Som skattebetalare så ser jag hellre att man slår ner upploppen med alla tillgängliga medel än att man hela tiden ska tvingas betala för återuppbyggnad om och om igen.

I lokaltidningen har man inför den stundande sommaren kunnat läsa om var i stan det är förbjudet med alkoholförtäring.
Då kan man göra sig en liten Sverigekarta med olika områden markerade. I ett rött område kan du inte sitta på en filt och ta ett glas vin utan att bli bötfälld och i ett grönt kan du ostraffat få elda upp en skola, bara du beter dig tillräckligt aggressivt. En ny version av Risk...


I Sverige får inte militären assistera polisen vid dylika tillställningar alltsedan Ådalen 1931. Det är nog dags att ändra på den saken nu, det är ju faktiskt en viss skillnad på ett demonstrationståg och ett regelrätt upplopp som skakar hela stadsdelar.

Under det kommande prinsessbröllopet i Stockholm (som media ger 1000 gånger mer utrymme än upploppen i förorterna) har man kommenderat ut i princip varenda polis i hela mellansverige längs kortegevägen. Man ska även bussa in 3500 hemvärnsmän från hela landet för att se till att ingen är dum mot brudparet.

Vore det inte en god idé att efter avslutat uppdrag ta en sväng förbi Rinkeby om det fortfarande är livat där då?
En insats för att återställa ordningen och bura in de som beter sig som skit.
Svea Livgarde i Kungsängen ligger relativt nära så där kan man ju plocka upp erforderlig utrustning i form av pansarfordon etc.

Låter det hårt?
Tja, den som ger sig in i leken får leken tåla...


Ett tillägg:
Jag såg nyss på Expressens sida att man rapporterar om en man som åtalas för att han har haft snö på biltaket. Förutom att det känns som ett relativt lindrigt brott i jämförelse med upploppen så kan man notera att den artikeln är öppen för kommentarer.
Artiklarna som behandlar Rinkeby går ej att kommentera.

Hur kommer det sig?
Jo, antagligen vill man ha kommentarer av typen "dumma dumma polisen som bråkar om lite snö" på den artikeln.
Men på de andra så finns det en stor risk att några kommentarer avviker lite från "dumma dumma polisen som provocerar oss genom att inte låta oss elda allt".
För enligt Expressen orsakas alla problem av att polisen "provocerar", dvs. försöker upprätthålla en viss ordning och ge brandkåren möjlighet att sköta sitt jobb.

Någon annan förklaring finns ju inte i landet där man aldrig behöver ta ansvar för sina egna handlingar.
Mediernas definition av demokrati är ju också tydlig här - tyck som vi annars ska du tystas.

Skäms på er era jävla fegisar.

Inga kommentarer: