tisdag 9 november 2010

Det blev visst vinter i år igen...

Idag fick väderspåmännen rätt, "snökaoset" dök upp på eftermiddagen.
Om det är så värst kaotiskt vet jag väl inte, det snöar och blåser en hel del men det är väl ganska vanligt på vintern här på våra breddgrader?
Det enda kaos jag sett idag orsakas av folk som inte framför sina fordon efter rådande förhållanden. Om man ger sig ut på nedisade gator och kör som om det vore högsommar - ibland t.o.m. med sommardäcken kvar på - så får man skylla sig själv.

Men i det lilla landet Lagom behöver man aldrig ta ansvar för sina egna handlingar. Det är alltid någon annans fel, kommunen och Trafikverket har ju ett ansvar att se efter gator och vägar så det är givetvis deras fel att du och dina sommardäck ligger i diket.

Förvisso är snöröjningen emellanåt under all kritik, men ett av kännetecknen för vinter är att det kan vara mycket snö och svinhalt på sina ställen. Förra vintern var ovanligt snörik men det finns inget som säger att det var en engångsföreteelse. Vad jag minns från barndomen var det normalare med mycket snö än barmark och slask på vintern.
Är det månne det mångåriga sossestyret som gör att svensken inte behöver använda huvudet?

Här finns inga vuxna människor som måste tänka självständigt, det sköter storebror åt dig. Allt du behöver göra är att äta dina 6-8 skivor bröd om dagen, betala dina 33% i skatt och rösta på oss så fixar allt sig...

Naturligtvis så läste jag uttrycket "snökaos" på Expressens nätupplaga, SMHI uttryckte sig mer sakligt. Men saklighet och kvällstidningar har inget med varandra att göra så man måste ju krydda väderprognosen med ett av standardprefixen chock, skräck, naken eller kaos.
Och inte ens Expressen kan väl få det här till "nakenväder"...


Nyhetsflödet domineras av att "serieskytten" i Malmö har gripits, vilket ju givetvis är en bra nyhet. Det är inte speciellt bra med psykopater som springer runt och skjuter folk.
Men det som är lite konstigt är att tidningarna skriver saker som  "nu kan Malmöborna andas ut", "lugnet har sänkt sig" etcetera.
Herr Mangs (fan vad Expressen & co. var snabba med namnpubliceringen den här gången, vad hände med deras omhuldade "pressetiska regler"?) är väl knappast den enda figuren som sprider skräck i den staden?
Men uppgörelser mellan kriminella gäng som skjuter vilt omkring sig och svenskt rekord i våldtäkter är tydligen inget som har något nyhetsvärde eller är värt att lägga extra polisiära resurser på för att få bukt med.

Citat från polisens hemsida: "Den ökade polisiära närvaron av uniformerad polis som nu fotpatrullerar i Malmös olika stadsdelar har fått Malmöborna att känna sig tryggare."
Jo, fler poliser på gatan har en negativ effekt på buset, det torde en normalbegåvad treåring kunna räkna ut.
Det märkliga är att det tydligen krävs att (såvitt vi vet nu) en ensam galning börjar skjuta invandrare på måfå för att polisen ska ta sitt arbete på allvar och försöka skapa trygghet för medborgarna...

Inga kommentarer: