måndag 1 oktober 2012

IKEA & selektiv feminism.

Motivationen att skriva någonting är fortsatt låg, men ibland blir jag så irriterad...

Dagens snackis är utan tvekan IKEA-katalogen i Saudiarabien. Det är en muslimskt fundamentalistisk stat där kvinnor saknar rätt att rösta, köra bil, gå på fotbollsmatch och så vidare. Det är knappt så att de får andas ens utan att ha en manlig släkting närvarande.

Ett land som många svenska företag envisas att göra affärer med...

Nåväl, i katalogen så har man retuscherat bort alla kvinnor, även från bilden där några designers poserar.
Det är naturligtvis oerhört tragiskt att västvärlden hela tiden ska kröka rygg för diverse medeltida värderingar, men i det här fallet har det enbart med girighet att göra. IKEA vill sälja så mycket som möjligt och då skiter man i att hälften av ett lands befolkning i det närmaste saknar existensberättigande.

Men det finns faktiskt en faktor som gör det hela än mer patetiskt. Det är faktumet att det är knäpptyst från alla dessa feminister och genusvetare som gastar högt om "hen", könsneutrala trafikskyltar, kvotering till bolagsstyrelser och så vidare. När det gäller sådana här saker och exempelvis hedersvåld så är det tyst som i graven.


De flesta människor med förståndet i behåll är väl positivt inställda till jämställdhet, men när det enda som hörs i debatten är sluddrande om att "alla svenska män är talibaner" (Gudrun Schyman) samtidigt som tonårstjejer från mellanöstern som råkat fatta tycke för fel pojkvän ramlar ner från balkonger i parti och minut så har åtminstone jag svårt att ta "feministerna" på allvar.

Men det är klart, det krävs betydligt mer mod av dem för att göra någonting sådant, det är mycket ofarligare att uppfinna ett problem som kan skyllas på "patriarkala maktstrukturer" i ett land som är mer jämställt än Saudi...
I jämförelse så slår man ju in öppna dörrar och sparkar på de som redan ligger ner.


Den svenska handelsministern säger "Kvinnor går inte att retuschera bort i verkligheten...", men man kan väl konstatera att det är precis det man gör genom att klä dem i heltäckande kläder och låta dem - med hjälp av IKEA mfl. - mystiskt försvinna från bilder och annonser?

Om det nu dessutom inte går för sig att visa bilder på kvinnor i vissa länder så hade det vart mindre illa av IKEA att ta bort samtliga människor från katalogen, om man nu nödvändigtvis måste hälla bränsle på ett medeltida könsförtryck för att kunna sälja lite mer Billy & co.

Eller förlåt, sånt förtryck finns ju visst bara här i Sverige...


Man kan tycka att svenska företag får ta seden dit de kommer, precis som vi anser att den som kommer till Sverige borde anpassa sig till vårt samhälle. Men man kan också välja vilka länder man vill besöka och avstå från dem vars sedvänjor man finner oacceptabla. Även om vi inte kan begära att alla länder helt ska leva upp till vårt synsätt och krav på demokrati, jämställdhet osv. så kan man ju dra en gräns mot de värsta...

Det finns många svenska företag som man skulle kunna kritisera mycket hårdare när det gäller att göra affärer med odemokratiska länder. Bofors, Ericsson och Telia Sonera exempelvis för att nämna några. Men just IKEA har ju fått en status som en sorts "svensk nationalikon" och då borde man föregå med gott exempel.

Sen så kan man ju fråga sig om IKEA skulle retuschera bort folk med judiskt påbrå eller afrikanskt utseende om nu någon annan stat skulle önska det...?


Inga kommentarer: