torsdag 25 oktober 2012

Iskyla på olika sätt.

Det börjar bli dags att damma av vinterjackan. I morse när jag cyklade till jobbet var det minusgrader och det var fan inte mycket varmare när jag skulle hem sen.
Nu värmer jag mig med en gigantisk kopp kaffe och surfar runt på lite nyhetssidor på nätet.


Det där med resande (och idioter) är fascinerande. DN skriver om att de som flyger i SAS lyxklass är upprörda över att champagnen har bytts ut mot vanligt mousserat vin och klagar över "smärtsamma upplevelser".
Jag gissar att de som väljer/tvingas åka tåg med SJ har en lite annan syn på det där med smärtsamt resande...


"Tunnelbanerånaren" i Stockholm fick sin dom i veckan. Han döms för grov stöld till fängelse i 18 månader samt fem års utvisning.
Straffskalan för grov stöld sträcker sig från 6 månader till 6 år så straffet hamnar på den nedersta fjärdedelen av den skalan.
Jag begriper verkligen inte det där med tidsbestämd utvisning. Söker man en ny tillvaro i Sverige och samtidigt begår ett brott som renderar i fängelsestraff så har man för evigt bränt sin chans anser jag.
Sedan så har mannen heller ej sökt asyl utan uppehöll sig illegalt i landet samtidigt som han försörjde sig på stölder. Bara det faktumet borde väl vara ett bevis på att vederbörande inte ska släppas in här igen kan man tycka...

Förövaren ska även utge ett skadestånd på 11.750 kronor till offret som efter händelsen tvingades amputera delar av en fot. Detta kan man ju ställa i relation till den kvinna som fick 100.000 i skadestånd för att hon inte fick bära slöja under en kockutbildning.
I sammanhanget är uppenbarligen händelser som leder till fysisk skada och lättare handikapp inte fullvärdiga "kränkningar"...


Låga straff och skadestånd är en spark i ansiktet på den som utsatts för ett brott, men det riskerar även att leda till andra konsekvenser.
Om många människor fullständigt tappar förtroendet för rättsväsendet så kan det leda till att de tar lagen i egna händer. De skiter i att anmäla ett brott eftersom det inte leder till någonting utan försöker leta rätt på förövaren på egen hand. Om de lyckas så tar de med sig några bekanta och en yxa och "skipar rättvisa".

Är det ett sånt samhälle vi ska ha?

När Sverige år 2006 fick en borgerlig regering så hoppades jag (och säkert många med mig) på hårdare tag mot brottsligheten. Det var intrycket man fick i valpropagandan. I stället tycks det daltas med "buset" nu mer än någonsin förr och listan över förmildrande omständigheter är uppenbarligen oändlig.


I länstidningen kan man läsa om en 21-årig kvinna som var ute och gick med sitt barn i vagn då det dök upp tre män i 25-årsåldern (vilket fullständigt signalement...). De tog barnvagnen där barnet satt kvar och tvingade kvinnan att lämna ifrån sig bland annat pengar och kontokort.
När rånarna fått vad de ville ha återlämnade de vagn och unge.

Allvarligt talat, hur jävla lågt kan man sjunka?
Det här ligger på samma nivå som de tuffingar som slår ner 95-åringar och tar deras handväskor.

"Bad excuse for a human being" säger jänkarna och jag tror inte man kan översätta det till något annat än "fega jävla sopor". Om man nu är så tuff att man rånar folk så kan man väl ge sig på en steroidpumpad broiler på promenad med sin pitbull tycker jag. Så blir det ju lite mer sport.

Men det här är kanske något för barnvagnstillverkarna att ta fasta på?
Emmaljunga Combat, fabriksutrustad med pepparspray och baseballträ skulle kanske vara någonting?

Fast vid närmare eftertanke - i det här rubbade landet så hade nog kvinnan åkt dit rejält om hon för att försvara sitt barn hade klippt till rånarna.
I Sverige är det ju alltid synd om förövarna, det är "socioekonomiska faktorer", "inga fritidsgårdar" och en hel uppsjö andra ursäkter som man tar till för att förmildra ett brott och ursäkta brist på respekt för sina medmänniskor.

Under tiden får vi andra hålla hårt i våra plånböcker och helst inte ta med dem - eller våra barn - utomhus...


Inga kommentarer: