tisdag 10 november 2009

Måndag igen...

Finns det något tristare än en måndag i november?
Jag tror inte det och vad passar bättre en sån dag än att få gnälla av sig lite?

På 20-årsdagen av Berlinmurens fall har länstidningen intervjuat lokalprofilen Gösta Stenlund. För den som undrar så är det gubben som alltid sitter och försöker kränga tidningen "Proletären" utanför ett Systembolag i stan.
En ganska strategisk placering om man accepterar billigt rödvin som betalningsmedel.

Han säger: "Det är klart att jag sörjde när muren föll. Det var en motgång för socialismen. Hela arbetarklassen borde sörja", samt att Stalins rykte har svärtats ned av väst.

Hmmm... Jo, ett system som spärrade in sina medborgare bakom en mur måste ju vara underbart...
Gösta ska nog vara rätt lycklig över att bo i ett land som än så länge tillåter folk med avvikande åsikter (åtminstone åt vänster) att få komma till tals. Om han i DDR hade klämt ur sig att "Adolfs rykte har svärtats av öst" så hade han nog inte blivit speciellt långlivad.

Min rekommendation är att alla som har möjlighet skänker Gösta en slant. Inte för att köpa hans dasspapper utan för att ge honom en enkel biljett till Nordkorea.


En sak som är mer beklämmande än både novembervädret och gamla marxister är svensk lagidrott på sistone.
I kväll gick Fotbollsgalan av stapeln, en tillställning som ska "hylla de svenska idrottshjältarna". Citat från Aftonbladet.

Alltså det där gänget som misslyckats med att gå till VM nästa år och fortfarande lever på meriterna från ett brons år 1994. Vi som var med på den tiden minns att Sverige då hade både hyfsade spelare och en jävla massa tur för att gå så långt. Årets korplag hade inte riktigt samma tur.

Det där spektaklet är ganska förutsägbart. Alla vet att 1#: Zlatan vinner "guldbollen" av någon mysko anledning och 2#: han är inte där för att ta mot den.
Varför inte bara posta plåthögen åt honom, det blir mycket billigare...

Sverige torskade mot Finland i hockey med 0-7 vilket får anses vara ett historiskt bottennapp. Jag såg delar av den matchen och kan konstatera att om man inte vill kämpa och ge allt så blir man lätt utklassad, även om det råkar stå Forsberg på ryggen på en av deltagarna.
Oavsett vad våra sportjournalister tror så räcker inte ett känt namn för att vinna matcher i vare sig fotboll eller hockey.

Det är ganska många av dessa herrar som allvarligt borde överväga om inte deras nästa idrottsframträdande borde vara på boule-planen bakom servicehuset...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja ja Leffe. Jag är trött på all frossa i ddr-skräck i radio och tidningar i och med jubileet. Har alla glömt eller är det en förträngning av samvetet vad som rymdes inom murarna(Västberlin)? Ett hallickstyrt extremkapitalistiskt reservat med militärt mandat med sina livegna horor. Självklart sällar jag mig inte till r:arna utanför bolagen och andra störda snubbar som önskar sig muren tillbaka, men jag vet när det gick utför. Så jävla enkelt är det inte - inte köper du väl den där kvällstidningsretoriken? Självklart passade de verkliga skurkarna på att spela befriare. Fanns det en anledning att sakna muren vore det inte för ett samhällssystem som lades ned, utan att det i brist på motsättningar lämnades fritt spelrum för okritisk enfald. En annan västeråsares syn på saken: http://www.aftonbladet.se/kultur/article6091114.ab

/Krull

Farbror Leif sa...

Nja, det är rätt sällan jag köper de åsikter kvällstidningarna försöker pracka på mig. I det här fallet handlar det väl att välja det minst onda av två ting.
Precis som vanligt så är det vinnarna som skriver (och skriver om) historien. Alla mynt har två sidor, det är det människor som Gösta & co. inte begriper och det jag stör mig på.
De som verkligen tjänade på murens fall var precis som du säger kapitalister i väst som genast fick några miljoner människor mer att pungslå, men folket fick en smula mer frihet.
Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, men nu slipper de åtminstone bli skjutna när de vill provsmaka.

För övrigt är "Hallickstyrt reservat med livegna horor" en underbar beskrivning som nog kan komma till användning nästa gång riksdagen kommer på tal...

Anonym sa...

Frihet, vad är det för något?
Den där Gösta verkar ju vara en karaktärsfull person. Kanske skulle ta kontakt med honom inför nästa Korearesa.
P.s. Glöm det där med kvällstidningar. Jag borde ha antagit att du inte är socialist d.s.