fredag 16 september 2011

Koordinater, "valar" och lättkränkta.

Fördelen med att jobba eftermiddagsskift är att jag då har fredagen ledig. Så efter en brunch framför datorn ska jag trampa iväg och hämta min bil från service och sedan åka förbi glasbanken och köpa mig ett par gottepåsar.


Jag satt och läste lite tidningar på nätet och funderade lite på hur svensk media förhåller sig till landets försvar.
I veckan kunde man läsa i Aftonbladet om att en större svensk militäranläggning syntes på Googles satellitbilder medan den är maskerad på exempelvis Eniros bilder. Givetvis så publicerade nötterna på AB en av bilderna från Google där man såg anläggningen (eller iaf. vad man ser vid huvudingången eftersom den ligger i ett bergrum) på nätet.

Förvisso så kan man med lite kunskap om sådana faciliteter och en del "googlande" komma fram till var den ligger ändå, men är det inte jävligt onödigt att visa en bild?
Det är väldigt svårt att hemlighålla sådana anläggningars existens och ungefärlig placering speciellt när de ligger i närheten av tättbefolkade områden, men med detaljerade satellitbilder kan man lättare gissa sig fram till storlek, användningsområde, bemanning etc.
Sådana anläggningar byter emellanåt användningsområden så även om "fel personer" känner till dem så är det väldigt onödigt att sprida färsk information...


Sen så har vi det där med den pågående spaningen efter undervattensverksamhet runt Göteborg. Smaka på den här meningen från DN;
"Ubåten" kan vara en val.

Skapligt vinklad... Förvisso är valteorin inte helt omöjlig, men att direkt basunera ut det antagandet på det sättet är inget annat än ett hån mot de (alltför få) som har i uppdrag att försvara vårt land.

Svensk vänstervriden media har i många år haft ett horn i sidan till militären. I vissa fall är kritiken befogad, men oftast är det bara ett jävla tramsande och förlöjligande av de som ska skydda vår suveränitet.

Min personliga åsikt är att små länder bör ha bra försvar eftersom ju starkare man verkar desto mindre är risken att någon vill bråka med en.
Människan är i grunden egocentrisk och ondskefull och därför så fungerar politik och internationella relationer på samma sätt som det gör på skolgården...

Sen så har inte "hotbilden" helt försvunnit bara för att Sovjetunionen har kollapsat. Det finns en del länder - exempelvis bortom baltstaternas östgräns - som tycks vara ganska instabila, och deras storebror Ryssland kan man knappast heller betrakta som direkt pålitligt.
Dessutom så är det inte bara rent militära hot som existerar. Några herrar bevisade ju för tio år sedan vad man med fantasi, illvilja och några trafikflygplan kan ställa till med...

Så vad skriver Aftonbladet den dagen Kazakhstan (eller nåt) får för sig att invadera?
Blir det: "Åh, varför skrotade vi värnplikten och 90% av flygvapnet?" eller blir det: "Varsågod, här är nyckeln till riksbanken"?


Apropå något helt annat så läste jag om företaget Partykungen som stoppar försäljningen av en maskeraddräkt som tillsammans med ansiktsfärg kan göra att man ser ut som en somalisk pirat. Detta eftersom några lättkränkta individer anser att: "företaget hävdar att människor med somalisk etnicitet oftare skulle vara verksamma som pirater än andra".

Ja, och vad är fel i den meningen då?
Helt korrekt enligt nyhetsrapporteringen de senaste åren. När fraktfartyg utanför Somalias kust eskorteras av jagare och ibland beväpnar sig själva med inhyrda legosoldater så är ligger det nog något i det påståendet.
Även det svenska örlogsfartyget HMS Carlskrona har emellanåt patrullerat området.

Sen så är det en jävla maskeraddräkt vi pratar om. Med det där resonemanget så måste man ju omedelbart stoppa försäljningen av allt Dracula- och vampyrrelaterat eftersom det måste vara "kränkande" för rumäner...

Finns det ingen ände på det politiskt korrekta tramsandet i Sverige?

Inga kommentarer: