måndag 30 januari 2012

En busslast dubbelmoral

Man upphör aldrig att förvånas över hur tragiska en del människor är.
Jag såg ett nyhetsinslag igår om ett "överklassafari" där en hög vänstertomtar åkte buss genom det ganska exklusiva bostadsområdet Solsidan i Stockholmsförorten Saltsjöbaden.

En guide pekade på diverse välbärgade människor och bluddrade om riskkapitalister och skattesmitare.
Parollen för arrangemanget var "Odla ditt klasshat", och just det där med att hata funderar jag lite på.

Man kan ju tycka vad man vill om klassklyftor och att en del människor kan göra stora pengar på aktiespekulationer, men att hata dem för det måste ju vara ett utslag av den klassiska svenska avundsjukan.
Sen så pratar ju den politiska vänstern ofta om "allas lika värde" och att man inte ska skuldbelägga hela grupper.

Det låter ju fint, men eftersom det uppenbarligen finns undantag ("rika", sverigedemokrater etc. Ja, egentligen alla som inte delar deras egen åskådning) så känns det bara patetiskt att spotta ur sig sådana floskler och sedan åka runt och peka på folk man inte gillar.

Sen så tycks de flesta medier betrakta det där som "en kul grej". Slasktratten Aftonbladet kallade de boende i området som blev upprörda över tilltaget för "pöbel".
Förvisso så är ju sånt där betydligt mindre destruktivt än när en del grupper som säger sig bekämpa klassklyftor bestämmer sig för att visa det med att bränna bilar och plundra butiker, men jag har full förståelse för att de som bor i området blir förbannade.
För övrigt så kan man få ihop pengar på fler sätt än genom aktieklipp. En hel del av "de rika" har jobbat ihop sina pengar och då pratar vi betydligt mer än 40 timmar i veckan...


Nåväl, jag undrar vad som skulle hända om någon fick för sig att arrangera en resa till en invandrartät stadsdel för att "odla sitt rashat", eller en titt på lite synagogor för att "odla sitt judehat"...?
Det är nog en smula tveksamt om tidningar och tv-nyheterna skulle tycka att det var "en kul grej".

Nu så tycker jag inte att man ska åka runt och hata folk över huvud taget, men det känns ändå jävligt märkligt att vissa grupper i samhället ska skyddas till varje pris medan man kan håna och trakassera andra nästan hur mycket som helst.

"Vi gillar olika" hette det va?

Inga kommentarer: