torsdag 29 januari 2009

Blabla-åringen

När man läser en dags/kvällstidning så slås man av att de alltid envisas med att skriva ut åldern på personerna i artikeln. Man läser om en person som det är synd om eller en som har begått ett grovt brott och det man alltid får veta är hur gammal vederbörande är.
Den första gången jag uppmärksammade detta var under all hysteri kring "33-åringen" som var misstänkt för Palmemordet. Denna man försvann snart från Sveriges största kriminalfars och det skreks om en hög kurder innan "41-åringen" dök upp. Han visade sig senare vara en alkis/tjackpundare vid namn Christer Petterson. Trots många försök lyckades polisens utredare aldrig sätta dit honom utan han hann supa ihjäl sig innan. Lika bra det förmodligen eftersom det är samma sannolikhet att han utförde dådet som att Birgitta Dahl blir Miss Universum.

Hur som helst så är åldern bara relevant om det handlar om en 3-åring som kör bil eller två 110-åringar som har sex. I båda fallen slutar det i katastrof...

I stället för att hela tiden tjata om ålder så kan väl media variera sig lite och skriva ut lite andra meningslösa siffror och information om personen. Då skulle man kunna saxa nåt sånt här ur en artikel:
"Den grönögde mannen överföll kvinnan med skonummer 39, men blev bortjagad av den 183 cm långe sotaren och den rödhåriga mannen med ett IQ på 107."

Låter det meningslöst?
Visst är det så, precis lika meningslöst som medias signalement av efterlysta brottslingar där de skriver ut vilken färg han hade på jackan. Eller den exakta åldern.

/ 33-åringen

Inga kommentarer: