tisdag 25 september 2012

Dessa otäcka serier nu igen...

Det går knappt en dag utan att man läser om att nya rekord slås i ämnena politisk korrekthet och präktighet i Sverige.
Det senaste var att seriealbumen med Tintin  skulle plockas bort från Kulturhusets bibliotek Tiotretton. Den konstnärliga ledningen med ansvar för barn och ungverksamheten har tagit beslutet.

"...Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor", säger den "konstnärliga ledaren".

Tja, i dag skulle man nog inte kunna rita en afrikan som man gör i vissa av de böckerna. Lika lite som att Pippis pappa skulle kunna vara en "negerkung" om de böckerna skrivs idag.
Men de där serierna ritades på 1930-talet då delar av Afrika var outforskade och man knappt såg en afrikan på gatan i Europa, utan i princip bara på bilder från diverse expeditioner.

En spegel av samtiden helt enkelt...

Sen så framställs inte de vita karaktärerna i serien överdrivet smickrande heller. De flesta tycks ha psykiska och sociala handikapp. En sjökapten med Tourettes och grava alkoholproblem, en professor så tankspridd att det gränsar till autism, två fruktansvärt inkompetenta detektiver etc.

I jämförelse så framställs afrikanerna faktiskt som relativt välbalanserade.



I 30-talets Tyskland förekom bokbål där man eldade upp misshaglig litteratur - allt som inte föll de styrande på läppen. Man kan faktiskt dra vissa paralleller...

Ett bibliotek ska inte bestämma exakt vad folk får och inte får läsa, det kallas censur.
Ännu ett exempel på hur statligt finansierad kultur och "public service" är allt annat än oberoende och ska indoktrinera oss i att tänka "rätt".


Jag läste någonstans att de Tintin-album som finns på landets bibliotek har försetts med en en text/ett försättsblad som säger att de skrevs under en annan tid med andra värderingar. Räcker inte det?
Ska man då ta bort allt som inte speglar dagens samhälle och värderingar så ryker det mesta som skrevs före 1990.

Många klassiska verk innehåller vad man i dag skulle kalla för fördomar, för att inte tala om i princip all religiös litteratur.
Så ut med bibel, koran etc. eftersom de innehåller mycket rasism och homofobi. Ut med Robinson Crusoe, Tusen och en natt, Shakespeare osv. osv.


Om man ska fokusera på serier så måste då givetvis Kalle Anka ryka all världens väg eftersom han springer runt naken på underkroppen med sina minderåriga brorssöner. Dessutom är han troligen amerikan. Uscha...


Efter en storm av protester på nätet som bland annat innefattade tunga namn som historikern Herman Lindqvist så har tydligen ledningen för kulturhuset backat och säger: "beslutet gick för snabbt".

Men jag tror knappast att det här var sista gången någon kom med sådana idéer, så som vindarna blåser i Sverige just nu så dröjer det inte länge innan den lille franske gossen är på tapeten igen. Den politiska korrektheten måste bara slicka såren en liten stund och fundera på hur man ska framställa alla kritiker och herr Lindqvist som satan själv.

Inga kommentarer: