lördag 15 september 2012

Det där med proportioner...

De senaste dagarna har det rapporterats om "oroligheter" i ett flertal länder i arabvärlden och Nordafrika. Orsaken är att delar av en amatörfilm som kritiserar en viss profet har spridits på nätet.
Detta har resulterat i att ett flertal västerländska ambassader och konsulat har stormats och i Libyen så slog en folkhop ihjäl den amerikanske ambassadören och släpade runt liket på gatorna.

Två saker slår mig med dessa händelser:


För det första; har folk ingen känsla för proportioner?
En film eller några teckningar räcker tydligen för att starta upplopp och vandalisera så mycket man kan och slå ihjäl folk som råkar representera ett land man ogillar. Är inte det en smula rasistiskt?

Om man har en tro eller livsåskådning så får man faktiskt ta att alla inte delar den och att vissa kritiserar den. Men i stället blir man "kränkt" och har man blivit det så är det helt i sin ordning att bränna ner hus och slå ihjäl folk till höger och vänster.
Om man skulle tillämpa den principen överallt så skulle Israel ha atombombat Tyskland femtio gånger om sen 1940-talet och Sverige skulle vara fyllt av samiska självmordsbombare...

Den vansinnigt roliga filmen "Life of Brian" som driver med kristendomen skulle ha resulterat i att man i de kristna delarna av världen skulle ha sprängt Storbritanniens ambassader och släpat runt John Cleese´s lik på gatorna.


För det andra så är det intressant (och skrämmande) att se hur media och politiker kommenterar händelserna.
Eftersom det är frågan om islam så står folk på kö för att basunera ut hur dumma filmmakarna är.
Jämför det med de ryska kvinnorna i "Pussy Riot" som härjade i en kyrka. De var tydligen hjältar som stod upp för yttrandefriheten och Putin & co onda som dömde dem till fängelse.

Vi gillar olika, eller hur var det nu igen...?



Själv gillar jag uppenbarligen hundleksaker. :)




Inga kommentarer: