fredag 28 maj 2010

Att håna en religion

De senaste veckorna har det varit livat angående konstnären Lars Vilks och hans teckning av profeten Muhammed som en hund. Han har mordhotats och överfallits.
Teckningarna som danska Jyllandsposten publicerade för några år renderade i hotelser och upplopp i flera länder.

Man kan tycka vad man vill om detta. Jag anser att Vilks är en ganska medioker konstnär, men att yttrandefriheten går före religiösa hänsyn och därför ska man utan problem kunna publicera sådana.
Dessutom så utgör en teckning knappast något hot, till skillnad från motreaktionernas bilbränningar etc. Men en del människor har inget sinne för proportioner.
Som jag sa när jag diskuterade detta med en jobbarkompis: "Vad skulle reta dig mest, om jag ritade en ful karikatyr av din mamma eller om jag sprängde din bil?".

Nåväl, en av alla de som fördömde teckningarna var det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU.
Nu så har de dock publicerat en bild i sin medlemstidning föreställande påven som tar mot ett barn med öppna armar samtidigt som han har stånd.
Detta anspelar på den senaste tidens avslöjanden om sexövergrepp inom den katolska kyrkan.
Expressen har en artikel om saken här.

Det här är riktigt märkligt, varför kan man "kränka" en religiös åskådning medan man fördömer liknande "angrepp" på en annan?

De flesta människor med förståndet i behåll inser att andelen pedofiler inom den katolska kyrkan är tämligen liten, förmodligen lika liten som andelen muslimer som blir självmordsbombare.

All kritik av muslimer leder till att man stämplas som "islamofob", men alla andra trossamfund kan man uppenbarligen driva med hur mycket som helst.
Hur kommer detta sig, är det som så att den som skriker högst får ordet?
Dvs. man vågar inte kritisera de som protesterar vildast mot saken och hotar och misshandlar.

Eller är det helt enkelt som så att den muslimska befolkningsgruppen i Sverige har vuxit sig så pass stor att man försöker köpa deras röster på detta sätt?
Det är ju trots allt valår i år...

Vad blir då nästa bild att publicera, en jude som släktforskar i en askkopp?

Som George Orwell skrev: "Alla är jämlika, men somliga är mer jämlika än andra".

2 kommentarer:

Sinclair sa...

"en jude som släktforskar i en askkopp"
HA! :) Fasansfullt roligt, kom du på den själv eller?

Farbror Leif sa...

Tack för kommentaren.

Nej, det där är ett gammalt skämt.
Det ska kanske påpekas att jag inte finner folkmord det minsta lustigt, inlägget handlar om vikten av att vara konsekvent.