torsdag 6 maj 2010

"Ett ögonblicksverk med konsekvenser"...

I går eftermiddag påträffades en 16-årig flicka död i ett skogsparti på Råby i Västerås - 500 meter från där jag bodde tidigare.
En jämnårig pojke har anhållits och erkänt att han har "puttat" henne.

Gärningsmannen är bördig från mellanöstern och detta i kombination med envisa rykten om att flickan var gravid men vägrade göra abort har aktiverat "hedersmordsradarn" hos en del människor.

Rykten är rykten, men många av de envisaste visar sig oftast bottna i sanning. Tiden får väl utvisa vad som egentligen hände.
Skulle dessa rykten vara sanna så kommer vi nog att få läsa en ganska friserad version i kvällstidningarna, där gärningsmannen givetvis är den det är mest synd om eftersom han har haft det svårt hemma.

Den här "hederskulturen" har jag alltid haft svårt för. Jag begriper inte det hedervärda i att exempelvis slå ihjäl sin dotter för att hon träffat fel pojkvän eller kasta syra i ansiktet på sitt ex för att hon dumpat dig.
"Skamvåld" vore en bättre benämning på dessa beteenden som bottnar i en kvinnosyn som inte har funnits här sedan medeltiden.
Vår stadsminister kläckte för något år sedan ur sig: "All utveckling har kommit utifrån, det ursvenska är bara barbari". Och ja, stenålderssvensken var nog ganska barbarisk, men alla kulturyttringar från vår omvärld är inte av godo...

Polisens information är ganska knapphändig med motiveringen att gärningsmannen är så ung. Men det var ju offret också...
I det rikskända "Landskronafallet" så försöker advokaten få offrets höga ålder (78 år) och sviktande hälsa till en förmildrande omständighet.
Det är visst inte så farligt att misshandla åldringar eftersom de ändå ska dö snart tycks resonemanget vara.
Med samma logik så borde då att slå ihjäl en ung människa vara en försvårande omständighet eftersom denne då hade hela livet framför sig.

Den misstänktes advokat säger att det var ett "skojbråk" som spårade ur. "- Han är ganska nedbruten nu. Det är ett ögonblicksverk som fått konsekvenser".
Ja, när en person slutar andas är det en ganska allvarlig konsekvens kan man ju tycka...

Konsekvenserna för gärningsmannen blir inte fullt så allvarliga, törs vi gissa på ett år på ungdomsvårdsskola?

När jag var mindre var det alltid fråga om mord eller dråp när någon blev ihjälslagen, i dag är det alltid en "lek" eller ett misstag.

Men i likhet med dådet i Landskrona så är väl det här också bara ett "möte mellan människor", den här nya företeelsen som alltid tycks leda till att någon dör...

1 kommentar:

Hanna-Panna sa...

Ja, vad ska man säga. Är vi förvånade egentligen?
Mycket tragiskt för flickans familj...