måndag 30 mars 2009

Fildelning




I övermorgon träder IPRED-lagen i kraft. Den ger upphovsrättägare rätt att i domstol tvinga internetleverantörer att lämna ut misstänkta fildelares IP-adresser. Vi talar alltså om en slags privat polisverksamhet.

Jag är lite kluven till det där med fildelning, jag tycker att man måste få en viss ersättning för det man skapar, men det är på tok för dyrt med musikskivor. 189 kronor är ett vanligt pris för en skiva med valfri artist som innehåller 12-13 låtar. Av dessa är 3 bra, 3 "sådär" och resten utfyllnad. 60 kronor per bra låt med andra ord.

Vem fan är sugen på att betala det, speciellt som pengarna mestadels går till feta skivbolagschefer?
En rimlig summa enligt mig är 10 kronor per låt, om jag dessutom vet att pengarna går direkt till artisten/låtskrivaren. Jag vill däremot inte göda typer som Bert Karlsson och Billy Butt.

Jag är positiv till betaltjänster där du för en rimlig peng kan ladda hem den musik du vill ha utan att gå omvägen via skivbolagen. Det finns idag filformat som till skillnad från mp3 är helt förlustfria. Detta är givetvis något som skivbolagen försöker motarbeta eftersom de tjänar mer på att släppa traditionella album. Jag tror dessutom att det gynnar både mångfald och kvalitet på musikutbudet eftersom vi då kan få slippa en del hårdpromotad tuggummipop. Myspace & Youtube är ypperliga reklampelare för nya produkter, men det kräver dock att konsumentena engagerar sig lite mer och inte bara blint accepterar den ena blonderade muppen efter den andra som krystas fram av diverse producenter. Det är mycket lättare att sälja sin musik om man är snygg, vilket kanske är förklaringen till att herrar Karlsson & Butt producerar och inte sjunger...

Vad gäller filmindustrin så borde man kanske sluta spela in så mycket skit samt göra ett biobesök till mer av en upplevelse än en tortyr. Sen så kostar det ju en hel del också. Att hyra en film är väl relativt billigt i dagsläget men det som gör att folk ändå laddar hem är den vansinniga regionsindelningen. Filmerna går inte upp på bio eller släpps på DVD samtidigt över hela världen. Vi européer får vänta ett tag på amerikanska filmer, vilket är något jag aldrig begripit.

Film- och musikindustrin ska alltså börja jaga folk som stjäl deras alster och kunna kräva höga skadestånd av dessa grova förbrytare. Eftersom våldsbrott inte bestraffas lika högt som att blåsa nån rik jävel på pengar så kan vi då få den smått bisarra situationen att det är "billigare" att slå ner killen som kommer ut fån skivbutiken och sno skivan av honom än att ladda hem den på datorn.

Men det är klart, de måste ju ha in pengar. Hur skulle de annars ha råd att bjuda oss på kvalitetsalster som Fittneys senaste platta "Tom i bollen men inte i pattarna" och filmer som "Terminator 17", där Arnold åker permobil och slåss mot de elaka städrobotarna på hemmet.

Inga kommentarer: